Ammattiin opiskelevalle

Rakenna oma opintopolkusi Jyväskylässä

EduFutura Jyväskylä -yhteisön muodostavat

Sinäkin olet EduFutura-opiskelija ja kuulut yli 40 000 opiskelijan EduFutura-yhteisöön! 

 
 

EduFuturan ansiosta voit rakentaa oman opintopolkusi poimimalla kunkin EduFutura-oppilaitoksen tarjonnasta sinua kiinnostavat sisällöt ja opinnot. Ammattiin opiskelevana voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja.

Koko ristiinopiskelun tarjonta on koottu EduFutura-opintotarjottimelle. Saat apua opintoihin ilmoittautumiseen opolta ja lukiosi EduFutura-koordinaattorilta.

Mikä parasta – EduFutura-opiskelu on sinulle maksutonta!

Tee korkeakouluopintoja ammattiopintojen aikana

Voit suorittaa korkeakouluopintoja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja Jyväskylän yliopistossa. Opinnot hyväksiluetaan ammatillisiin opintoihisi. Jos jatkossa haet EduFutura-korkeakouluun (JAMK tai JYU), voit sisällyttää tämän opintojakson korkeakoulututkintoosi. Jos haet johonkin toiseen korkeakouluun, kannattaa opintosuoritus ilmoittaa myös sinne.

Orientoivat opinnot (1-2 op) ovat suunniteltu erityisesti 2. asteen opiskelijoille. Voit myös tehdä korkeakoulujen tutkinto-opiskelijoille tarkoitettuja opintojaksoja, jotka on avattu osittain tai kokonaisuudessaan myös toisen lukiolaisille ja ammattiin opiskeleville.

Miksi sinun kannattaa tehdä korkeakouluopintoja jo ammattiopintojen aikana?

 • Tutustuminen alaan & sen opiskeluun korkeakoulussa
 • Mahdollisuus kokeilla korkeakouluopintoja ilman pitkää sitoutumista
 • Varmuutta valintaan tai poisvalintaan
 • Tukea suunnan löytämiseen
 • Opiskelutaitojen ja akateemisten valmiuksien kehittyminen
 • Mahdollinen hyöty, soveltuvuushaastattelussa tai personal statementissa ja kt-opiskelijalle yo-kirjoituksissa
 • Suoritukset hyväksiluetaan ammatillisiin opintoihisi
 • Voit sisällyttää tehdyt opinnot tuleviin korkeakouluopintoihisi
 • Korkeakoulupolkuopintojen jälkeen erillishaku JAMKin tutkinto-opiskelijaksi

Korkeakoulupolkuopinnot osana ammattitutkintoa

Jos opiskelet Gradiassa ammatillista perustutkintoa ja tulevaisuudensuunnitelmissasi on jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa, korkeakoulupolkuopinnot ovat juuri sinua varten!

Opiskellessasi Gradian ammatillista perustutkintoa voit samaan aikaan suorittaa amk-opintoja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Opinnot sisältyvät perustutkintoon, ja ne lyhentävät opiskeluaikaasi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, jos haet sinne myöhemmin opiskelijaksi.

Kun olet saanut perustutkintosi valmiiksi ja sinulla on vähintään 30 opintopistettä korkeakoulupolkuopintoja suoritettuna, voit hakea Jyväskylän ammattikorkeakouluun tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa.

Gradian koulutusalat: kone- ja tuotantotekniikka, liiketoiminta, logistiikka, matkailu, musiikki, rakennus, ravintola- ja catering, sosiaali- ja terveys, sähkö- ja automaatio, tieto- ja viestintätekniikka.

Opintojesi alussa sinulle esitellään EduFutura-ristiinopiskelumahdollisuuksia. Henkilökohtaisessa keskustelussa ryhmänohjaajasi kanssa pääset keskustelemaan tarkemmin korkeakoulupolkuopinnoista ja niiden suorittamisesta. Jos aloitat Korkeakoulupolkuopinnot, opiskelu alkaa toisen lukuvuoden alussa. 

Korkeakoulupolkuopintojen laajuus on vähintään 30 opintopistettä. Opinnot sisältävät:

 • Yhteisiä opintoja 10 op: ICT-valmiudet (3 op), Työelämän viestintä (3 op), Työelämän englanti (4 op)
 • Alakohtaisia ammatillisia opintoja, vähintään 20 op
 • Lisäksi voit suorittaa opintojesi loppuvaiheen työelämässä oppimisen amk-tavoitteisesti 10 op

Lisätietoa ammatillisen koulutuksen EduFutura-koordinaattoreilta

Gradia Jämsä, kaikki alat:
Risto-Matti Koskinen

Liiketoiminta ja yrittäjyys:
Minna Paavilainen

Logistiikka, rakennusala ja kone- ja tuotantotekniikka:
Janne Kaija

Matkailu- sekä ravintola- ja cateringalat: Mira Ahtila

Musiikki: Mia Kärkkäinen

Sosiaali- ja terveysala:
Anu Nieminen

Sosiaali- ja terveysala liikunta-ala, Gradia Jyväskylä + yhteiset tutkinnon osat: Markus Rämä

Tekniikka: Juha Toivanen

Muut alat: Mira Ruth-Viitanen

Ota yhteyttä sähköpostitse etunimi.sukunimi@gradia.fi

Kuvaus korkeakoulupolkuopinnoista
Tyttö ja poika EduFutura-huppareissa

Gradian opiskelijat Laura Sirkka ja Jonde Rajamäki tekevät ammattiopintojen rinnalla korkeakouluopintoja.

Uteliaisuus, halu haastaa itseään ja kehittää osaamistaan, paremmat mahdollisuudet työelämässä… Nämä innostavat Lauraa ja Jondea. Lue lisää Lauran ja Jonden haastattelusta

Lisätietoa saat opettajaltasi, opoltasi ja koulusi EduFutura-koordinaattorilta

EduFuturan opintotarjonta lukiolaiselle on koottu opintotarjottimelle. Valittavanasi on yli 100 opintojaksoa, joista noin puolet on orientoivia opintoja ja puolet korkeakoulujen muita opintoja.

Erityisen tuen tarve

Jos sinulla on omassa EduFutura-oppilaitoksessasi todettu erityisen tuen tarve, mikä edellyttää henkilökohtaisia opintojärjestelyjä, niin EduFutura-ristiinopiskelussa riittää, että näytät omasta oppilaitoksesta saamasi asiakirjan (lausunnon, päätöksen tai suosituksen) sen EduFutura-oppilaitoksen opettajalle, jonka opetukseen osallistut. Tämän asiakirjan perusteella saat tarvitsemasi järjestelyt yksilöllisiksi tukitoimiksi.

Muita EduFutura-mahdollisuuksia

Entistä laajemman opintotarjonnan lisäksi EduFutura-opiskelijana voit hyödyntää monia muita mahdollisuuksia esimerkiksi osallistumalla yhteisiin projekteihin ja produktioihin. Näin toteutetaan vaikkapa Suomalaisen musiikkikampuksen Uponnut kaupunki -suurproduktio.

EduFutura-yrittäjyysopinnoissa rikotaan rajoja yhdistämällä ammatilliset ja akateemiset osaajat, koska haluamme, että työpaikoilla on enemmän yrittäjämäistä asennetta ja oppilaitosten yrittäjyyskurssit ovat täynnä innokkaita opiskelijoita. Oppilaitosten yhteisillä yrittäjyyskursseilla tekijät löytävät toisensa.

Mikäli olet kiinnostunut yrittäjyydestä, saat hienot mahdollisuudet yritysvalmennukseen Jyväskylän yritystehtaan huipputiimiltä.