Rakenna oma opintopolkusi ammattiin opiskeleva

Tee korkeakouluopintoja ammatillisten opintojen aikana

Voit jo ammattillista perustutkinnon rinnalla tutustua korkeakouluopiskeluun ja tehdä korkeakouluopintoja. 

EduFutura-korkeakouluopinnot avaavat sinulle mahdollisuuden Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun opintoihin.

Opinnot hyväksiluetaan ammatillisiin opintoihisi. Jos jatkossa haet EduFutura-korkeakouluun (Jamk tai JYU), voit sisällyttää tämän opintojakson korkeakoulututkintoosi. Jos haet johonkin toiseen korkeakouluun, kannattaa opintosuoritus ilmoittaa myös sinne. EduFutura-opinnot ovat maksuttomia.

Miksi sinun kannattaa tehdä korkeakouluopintoja jo ammattiopintojen aikana?

 • Tutustuminen alaan & sen opiskeluun korkeakoulussa
 • Mahdollisuus kokeilla korkeakouluopintoja ilman pitkää sitoutumista
 • Varmuutta valintaan tai poisvalintaan
 • Tukea suunnan löytämiseen
 • Opiskelutaitojen ja akateemisten valmiuksien kehittyminen
 • Mahdollinen hyöty, soveltuvuushaastattelussa tai personal statementissa ja kt-opiskelijalle yo-kirjoituksissa
 • Suoritukset hyväksiluetaan ammatillisiin opintoihisi
 • Voit sisällyttää tehdyt opinnot tuleviin korkeakouluopintoihisi
 • Korkeakoulupolkuopintojen jälkeen erillishaku JAMKin tutkinto-opiskelijaksi

Millaisia opintoja?

Orientoivat opinnot; tutustu korkeakouluopiskeluun ja eri aloihin

Orientoivat opinnot (1-2 op) ovat suunniteltu erityisesti toisen asteen opiskelijoille. Orientoivissa opinnoissa tutustut alaan ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Tutkinto-opiskelijoiden opinnot; syvennä ja laajenna

Voit tehdä korkeakoulujen tutkinto-opiskelijoille tarkoitettuja opintojaksoja, jotka on avattu osittain tai kokonaisuudessaan ammattiin opiskeleville ja lukiolaisille. Nämä opinnot syventävät ja laajentavat osaamistasi.

Korkeakoulupolkuopinnot osana ammatillista tutkintoa

Jos opiskelet Gradiassa ammatillista perustutkintoa ja tulevaisuudensuunnitelmissasi on jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa, korkeakoulupolkuopinnot ovat juuri sinua varten!

Opiskellessasi Gradian ammatillista perustutkintoa voit samaan aikaan suorittaa amk-opintoja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Opinnot sisältyvät perustutkintoon, ja ne lyhentävät opiskeluaikaasi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, jos haet sinne myöhemmin opiskelijaksi.

Kun olet saanut perustutkintosi valmiiksi ja sinulla on vähintään 30 opintopistettä korkeakoulupolkuopintoja suoritettuna, voit hakea Jyväskylän ammattikorkeakouluun tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa.

Gradian koulutusalat: kone- ja tuotantotekniikka, liiketoiminta, logistiikka, matkailu, musiikki, rakennus, ravintola- ja catering, sosiaali- ja terveys, sähkö- ja automaatio, tieto- ja viestintätekniikka.

Opintojesi alussa sinulle esitellään EduFutura-ristiinopiskelumahdollisuuksia. Henkilökohtaisessa keskustelussa ryhmänohjaajasi kanssa pääset keskustelemaan tarkemmin korkeakoulupolkuopinnoista ja niiden suorittamisesta. Jos aloitat Korkeakoulupolkuopinnot, opiskelu alkaa toisen lukuvuoden alussa. 

Korkeakoulupolkuopintojen laajuus on vähintään 30 opintopistettä. Opinnot sisältävät:

 • Yhteisiä opintoja 10 op: ICT-valmiudet (3 op), Työelämän viestintä (3 op), Työelämän englanti (4 op)
 • Alakohtaisia ammatillisia opintoja, vähintään 20 op
 • Lisäksi voit suorittaa opintojesi loppuvaiheen työelämässä oppimisen amk-tavoitteisesti 10 op

Mistä tietoa?

Saat tietoa korkeakouluopiskelusta lukio-opintojesi aikana infoissa ja opon tunneilta.

EduFuturan opintotarjonta lukiolaiselle on koottu EduFuturan löydät opintotarjottimelle. Käy katsomassa, mitä mielenkiintoista löydät ja suunnittele HOKS-ohjauksen yhteydessä tai EduFutura-koordinaattorin kanssa, miten korkeakoulun opintojakso sopii ammatillisiin opintoihisi.

EduFutura Jyväskylä -yhteisön muodostavat

Sinäkin olet EduFutura-opiskelija ja kuulut yli 40 000 opiskelijan EduFutura-yhteisöön! 

Muita mahdollisuuksia EduFuturan kautta

EduFutura-opiskelijana voit hyödyntää monia muita mahdollisuuksia esimerkiksi osallistumalla yhteisiin projekteihin ja produktioihin.

EduFutura-yrittäjyysopinnoissa rikotaan rajoja yhdistämällä ammatilliset ja akateemiset osaajat, koska haluamme, että työpaikoilla on enemmän yrittäjämäistä asennetta ja oppilaitosten yrittäjyyskurssit ovat täynnä innokkaita opiskelijoita. Oppilaitosten yhteisillä yrittäjyyskursseilla tekijät löytävät toisensa.

Erityisen tuen tarve

Jos sinulla on omassa EduFutura-oppilaitoksessasi todettu erityisen tuen tarve, mikä edellyttää henkilökohtaisia opintojärjestelyjä, niin EduFutura-ristiinopiskelussa riittää, että näytät omasta oppilaitoksesta saamasi asiakirjan (lausunnon, päätöksen tai suosituksen) sen EduFutura-oppilaitoksen opettajalle, jonka opetukseen osallistut. Tämän asiakirjan perusteella saat tarvitsemasi järjestelyt yksilöllisiksi tukitoimiksi.