Korkeakouluopintoja ammattiopintojen rinnalla – Laura ja Jonde kertovat, miten se on sujunut

Tyttö ja poika EduFutura-huppareissa

Korkeakouluopintoja ammattiopintojen rinnalla – Laura ja Jonde kertovat, miten se on sujunut

Gradian opiskelijat Laura Sirkka ja Jonde Rajamäki tekevät ammattiopintojen rinnalla korkeakouluopintoja. He kertoivat kokemuksistaan EduFutura Road Show´ssa.

Jonde tekee kaksoistutkintoa ja on lisännyt logistiikan opintojen rinnalle tekniikan opintoja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Lauralla on toinen vuosi Gradian liiketoiminnassa valmistuen merkonomiksi. Hän tekee samaan aikaan tradenomi-opintoja JAMKissa.

Juttuun on tiivistetty Jonden ja Lauran kokemuksia korkeakouluopinnoista. EduFutura Road Show´n 3.2.2021 tietoiskut ja haastattelut kokonaisuudessaan EduFuturan YouTube-kanavalla: https://www.youtube.com/channel/UCnNiCkPHQENEIwn5hvh7Nzg/featured

Mikä innostaa toisen asteen opiskelijan tekemään korkeakouluopintoja?
   Laura ja Jonde: ”Uteliaisuus, halu haastaa itseään ja kehittää osaamistaan, paremmat mahdollisuudet työelämässä – myös johtotehtäviin.”
   Jonde: ”Motivoidun, kun asetan tavoitteen. Nyt mennään täysillä ja tiedostan, että joku päivä tämä palkitsee – se pitää minut vauhdissa.”

Miten korkeakouluopintoja ehtii tehdä, ja miten ne saa mahtumaan kalenteriin?  
   Laura ja Jonde: ”Vaatii aikatauluttamista ja asioiden priorisointia. Viimeiset puoli vuotta syys- ja joululomat on mennyt opiskeluun.”

Onko ollut haasteita?
   Jonde: ”En ole tarvinnut ohjausta tai ulkopuolista apua. Vanhemmilta ja kavereilta olen saanut hyvän tuen.”
   Laura: ”Minulla on ADHD ja alkuun pelkäsin, että tuleeko siitä mitään, jos tällainen hösäihminen menee ammattikorkeeseen. Se oli turha pelko, ei ole ollut ongelmia eikä mitään sellaista, minkä yli ei olisi päässyt. Aikataulutus on ollut haasteellinen, mutta siihenkin olen päässyt itse vaikuttamaan.”

Mitä onnistumisia olet kokenut?   
   Laura: ”Ihan äskettäin palautettiin isompi ryhmätyö. Oli kovat paineet ja jännitti, että meneekö se läpi. Menihän se heittämällä läpi!”

Mitä hyötyä opinnoista on ollut? Suositteletko muille?
   Laura: ”Osaaminen on syventynyt. Kivoja projekteja ja tykkään olla niissä mukana. Kun polku on suoritettu, niin helpompi sanoa mitä konkreettista hyötyä sain. Jos on kiinnostusta lähteä kokeilemaan korkeakouluopintoja, niin ehdottomasti mukaan vaan.”
   Jonde: ”Tutkinnon suorittamisesta saan hyötyä pääsemällä unelmatyöhön. Ehdottomasti suosittelen korkeakouluopintoja, jos on samanlaisia suunnitelmia kuin minulla saada haastavia ja johtotehtäviä oman alan töissä.”

  • Gradian toisen asteen opiskelijat (lukio ja ammatillinen koulutus) ja Norssin lukion opiskelijat voivat tehdä korkeakouluopintoja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja Jyväskylän yliopistossa.
  • Opinnot voivat olla 1-2 opintopisteen orientoivia opintoja, jotka tutustuttavat alaan ja korkeakouluopiskeluun. On myös mahdollista tehdä samoja opintoja kuin korkeakoulujen tutkinto-opiskelijat. Sitä kautta pystyy syventämään osaamistaan.
  • Ammattiin opiskeleville on myös Korkeakoulupolkuopintoja JAMKissa. Se tarkoittaa vähintään 30 opintopisteen JAMK-opintojen suorittamista ja sen jälkeen voi erillishaun kautta hakea opiskelupaikkaa JAMKiin tutkinto-opiskelijaksi.
  • Opinnot ovat maksuttomia. Ristiinopiskelun mahdollistaa Gradian, JAMKin ja JYU:n EduFutura-yhteistyösopimus.
  • Korkeakouluissa on mahdollista saada erityisen tuen tarvetta esim. oppimisvaikeuksiin.
  • Lisätietoja korkeakouluopinnoista saa opolta, EduFutura-koordinaattorilta tai ryhmänohjaajalta sekä edufutura.fi.
  • EduFutura Road Show´t järjestetään Gradian ja Norssin opiskelijoille kahdesti lukuvuodessa, virtuaalisesti tai live-tapahtumina.
  • EduFutura virtuaalinen Road Show ammattiopiskelijoille 3.2.2021 tavoitti yli 300 opiskelijaa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp