Vuoden EduFutura-opettaja Juuso Hassi kannustaa nuoria urheilijoita mukaan urheilijaopintoihin

Kymmenottelija Juuso Hassi treenaamassa

Vuoden EduFutura-opettaja Juuso Hassi kannustaa nuoria urheilijoita mukaan urheilijaopintoihin

Kymmenottelija Juuso Hassi on malliesimerkki huippu-urheilijan menestyksekkäästä kaksoisuran luomisesta. Urheilu-uran ohella Juuso on hankkinut itselleen korkeakoulututkinnon ja toimii nyt matematiikan opettajana Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Viime vuosina Juuso on ollut aktiivisesti mukana EduFuturan urheilijaopintojen kehittämisessä, minkä ansiosta hänet palkittiin vuoden 2022 EduFutura-opettajana.

Juuso Hassi, vuoden EduFutura-opettaja Kuka:
Kymmenottelija Juuso Hassi
Syntynyt Orivedellä 1993
Asuu nykyisin Tampereella

Koulutustausta:
Ylioppilas 2012, Sammon urheilulukio
FM 2021, Jyväskylän yliopisto, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta

Urheilu-ura:
2007 SM-pronssia kolmiloikasta (14v.)
2008 SM-kultaa 5-ottelusta (15v.)

Kymmenottelusta
2012 Nuorten MM-kisaedustus
2011 ja 2015 Nuorten EM-kisoissa sijoitus 9. 
2017 hopeaa Universiadeissa 
2013-2022 Kalevan kisoissa yhteensä 10 mitalisijoitusta, 5 kultaa

 

Sinut palkittiin vuoden 2022 EduFutura-opettajana, miltä se tuntuu?

Hieno fiilis tottakai! Hieman yllättynytkin toisaalta, itsestä kun tuntuu, että olen tehnyt vain työni enkä mitään sen kummempaa. Olen kuitenkin todella kiitollinen tästä tunnustuksesta, ja tietysti tuntuu hyvältä, että  työtäni arvostetaan ja se näytetään tällä tavoin. On hienoa päästä auttamaan urheilevia opiskelijoita oman kokemuksen ja osaamisen pohjalta.

Kerro itsestäsi ja taustastasi?

Liikunta on ollut tärkeä osa elämääni pikkupojasta lähtien. Yläasteikäisenä yleisurheilu alkoi tuntua eniten omalta jutulta, ja siitä sitten pikkuhiljaa omaksi lajiksi hahmottui kymmenottelu. Perheeni on ollut alusta lähtien suuri tukijani, ja isäni myös valmensi minua ensimmäiset vuodet. Peruskoulun jälkeen kävin Tampereella Sammon urheilulukion, jossa pääsin treenaamaan entistä tavoitteellisemmin ja sain myös lisää ammattimaista valmennustukea. Lukion jälkeen lähdin opiskelemaan matematiikkaa Jyväskylän yliopistoon, josta sain maisterin paperit vuonna 2021.

Urani Jamkilla alkoi jo gradua viimeistellessäni, kun pääsin tänne talousmatematiikan tuntiopettajaksi.
Syksystä 2022 lähtien olen ollut Jamkilla päätoimisena tuntiopettajana. Tällä hetkellä työhöni sisältyy matematiikan opettamisen lisäksi EduFuturan urheilijaopintojen kehittämistä Sport Business-tiimissä sekä Future Factory -projektiopintojen valmentamista. Matematiikka on urheilun ohella ollut aina itselle luontainen juttu, joten sen opettaminen tuo hyvää vastapainoa urheiluntäyteiseen elämään.

Kerro EduFutura urheilijaopinnoista?

Urheilijaopinnot on alun perin kehitetty yhteistyössä paikallisen urheilija-akatemian kanssa. Opintokokonaisuus on räätälöity nimenomaan kilpaurheilijan tarpeisiin eli tukemaan urheilijan kaksoisuraa. Korkeakouluopiskelijoille on tarjolla yhteensä 15 opintopisteen kokonaisuus (3 x 5op) ja toiselle asteelle yhteensä 6 opintopisteen kokonaisuus (2 x 3op). Opinnot ovat suoritettavissa kokonaan verkossa, mikä tietysti helpottaa treenaamisen ja opiskelun aikatauluttamista. Opinnoissa peilataan opiskelijan yksilöllistä tilannetta ja urheilu-uraa monesta eri näkökulmasta, esimerkiksi urheilijan ravitsemuksesta, treenin ja levon tasapainosta, psyykkisestä valmennuksesta, urasuunnittelusta ja urheilumarkkinoinnista. Erityisenä mainintana Urheilijan urasuunnittelu -opintojakso, joka auttaa opiskelijaa miettimään tulevaa työuraansa usein luonnostaan suhteellisen lyhytaikaisen urheilu-uran jälkeen. Kurssilla opiskelijaa autetaan esimerkiksi tunnistamaan ja sanoittamaan omia taitojaan ja osaamistaan, eli sitä mitä urheilu-uran varrelta on tarttunut mukaan.

Mitä urheilijaopinnot antavat tavoitteelliselle urheilijalle?

Urheilu-uran ja hyvinvoinnin peruspilarien rakentumisen lisäksi opiskelijaa tuetaan muun muassa urheilijan yhteistyösuhteissa, mikä antaa tärkeää osaamista niin urheilu-uran kuin sen jälkeisenkin uran luomisen kannalta. Pääpaino Urheilijan yhteistyösuhteet -opintojaksolla on urheilumarkkinointiin ja sponsoriyhteistöihin liittyvissä asioissa. Opiskelijaa esimerkiksi tuetaan yhteistyötahojen etsimisessä, madalletaan kynnystä oman itsensä markkinointiin sekä kannustetaan rohkeasti hakeutumaan vuorovaikutukseen eri yritysten kanssa. Kun omaa taustaa ja tilannetta osaa sanoittaa, on yrityksenkin helpompi lähteä konkreettisesti tukemaan ja sponsoroimaan urheilijaa.

Minkälaista nuoren on yhdistää opiskelu ja tavoitteellinen treenaaminen?

Toki tämä on lajistakin riippuvaista, mutta tietysti toimiva aikataulutus on isossa roolissa. Huippu-urheilijana joutuu pitkälti priorisoimaan ja suunnittelemaan elämänsä urheilun kautta. Korkeakouluopintoihin siirryttäessä vaatimukset kasvavat, ja mukaan tulee usein myös kotoa muuttaminen ja itsenäistyminen. Tämä tietysti vaatii urheilun ja opiskelun yhdistämisen lisäksi enemmän kokonaisuuden hallintaa.

Mitä haluaisit sanoa urheiluopintoja suunnittelevalle tai niistä kiinnostuneelle?

Ilmoittaudu rohkeasti ja tule mukaan katsomaan. Moni voi miettiä pitääkö olla joku maailmanluokan superurheilija päästäkseen kursseille, mutta ei tarvitse! Kilpaurheilu riittää, ja opintoja suunnitellaan ja räätälöidään aina opiskelijan yksilöllisen tilanteen mukaan. Myöskään lajivaatimuksia ei ole, eli opinnot soveltuvat kaikille kilpaurheilijoille lajista riippumatta. Olen itsekin suorittanut muutaman opintojakson, joten omankin kokemukseni mukaan opinnoista on todella hyötyä!

” Moni voi miettiä pitääkö olla joku maailmanluokan superurheilija päästäkseen kursseille, mutta ei tarvitse! ”

Mitä itse olet saanut urheilu-urastasi, ja mitä tästä eteenpäin?

Urheileminen tottakai itsessään on aina hyväksi, mutta sen lisäksi kilpaurheilu-ura on opettanut esimerkiksi itsensä johtamista, tavoitteellisuutta, määrätietoisuutta, tehokkuutta ja ajanhallintaa. Tietysti urheilu-uran myötä on päässyt myös verkostoitumaan, ja osin senkin ansiosta olen päässyt hyödyntämään taustaani myös nykyisessä työssäni opettajana. Olen saanut urheilumaailmasta myös hyviä ystäviä, joista moneen pidän tiiviisti yhteyttä edelleen.

Urheilu ei varmasti koskaan häviä elämästäni, mutta sen rooli muuttuu tietysti ajan myötä erilaiseksi. Ensi kesän treenaan vielä niin sanotusti tosissani, ja sen jälkeen jatkan urheilemista työn ehdoilla. Nautin kovasti työskentelystä Jamkilla, ja työnkuvani on muovautunut juuri sopivaksi oman osaamiseni ja mielenkiinnon kohteideni mukaan. Töidenkin ohella treenaan edelleen lähes päivittäin, mutta nykyään mukaan on tullut entistä enemmän muitakin lajeja yleisurheilun rinnalle. Urheilu-uran jälkeen on kiva päästä kokeilemaan monipuolisemmin erilaisia lajeja, ja saada niistä iloa elämään.

Lue lisää urheilijaopinnoista 

Teksti: Tiitu Laakso
Kuvat: Juuso Hassi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp