Yhteisopettajuusmalli EduFuturan yrittäjyysopinnoissa

Yhteisopettajuusmalli EduFuturan yrittäjyysopinnoissa

Keski-Suomen alueella on paljon tarjontaa yrittäjyydestä kiinnostuneille. Tarjonta takaa sen, että erilaisista lähtökohdista tulevat henkilöt pääsevät keskustelemaan itselleen parhaiten sopivasta kulmasta oman osaamisen tunnistamisesta ja sanoittamisesta sekä jopa mahdollisen oman idean kehittelemisestä ja eteenpäin viemisestä.

Yrittäjäksi lähteminen ja liikeidean kehitteleminen on aikaa vievä prosessi, joka pedagogisesta näkökulmasta katsottuna kehittää ideaansa kehittelevän opiskelijan osaamista laajasti. Opiskelijoiden omavalintaisia yrittäjyyskokeiluja ja yrittäjyystapahtumiin osallistumista halutaan myös tukea integroimalla tarjottavia mahdollisuuksia osaksi muita yrittäjyysopintoja tai opinnollistamalla kokonaisuuksia omalle opintojaksolleen.

EduFuturan yrittäjyysopintotarjonta on monialaisen yhteistyön tulos

EduFuturan yhteiset yrittäjyyskurssit on suunniteltu monialaisessa opetusorganisaatioiden välisessä yhteistyössä. Yrittäjyyskurssien toteuttaminen käynnistettiin niin, että opintojaksoista oli jokaisessa oppilaitoksessa oma toteutus, mutta myöhemmin päädyttiin ristiinopiskelumalliin.

Gradian, Jamkin ja JYU:n yhteisiä EduFutura-yrittäjyysopintojaksoja ovat tällä hetkellä Unelmat+Inspiraatio! (3op), jota hallinnoi Jamk, opintojakson englanninkielinen vastine Dreams+Inspirations! (3op), jota hallinnoi JYU, DreamUp -tapahtumatuotannon kurssi, jota hallinnoi JYU sekä Luo oma kesäduunisi -kurssi (2op), jota hallinnoi Gradia.

Lisäksi Yritystehdas -yhteistyössä Jamkin ja JYU:n välillä järjestetään kaksi yrittäjyyteen valmentajaa opintojaksoa; Ideasta Yritykseksi (5op) ja Yrittäjävalmennus (8op). Näistä Ideasta Yritykseksi –valmennukseen voi avoimen AMK:n sekä avoimen YO:n kautta osallistua myös Gradian opiskelijat, mutta koska Yrittäjävalmennukseen on rajallinen vuosikapasiteetti (20 yritystä/ vuosi), valmennusta pystytään tarjoamaan vain Jamkin ja JYU:n opiskelijoille.

Yhteisopettajuus mahdollistaa erilaisten opetusstrategioiden ja pedagogisten menetelmien monipuolisen hyödyntämisen

EduFuturan yrittäjyyskurssien yksi kulmakivistä on yhteisopettajuus. Oppilaitokset ovat toimineet jo vuosien ajan tiiviissä yhteistyössä yli organisaatiorajojen, joka on tuonut aitoa lisäarvoa kurssien toteuttamiseen niin organisaatioiden kuin opiskelijoiden näkökulmasta. Opettajien erilaiset vahvuudet, kokemukset ja osaaminen täydentävät toisiaan. Tiivis yhteisopettajuus ja vuosien yhteistyö on muovannut kurssien sisältöä, toteutusta, organisointia ja vastuualueita sekä rakenteiden huomiointia. Yhteisopettajuus on erityisen tärkeää etenkin opetuksen toteutuksessa.

Kurssit ovat muovautuneet ns. hybriditoteutuksiksi, jolloin yhteisopettajuus mahdollistaa paremmin opiskelijoiden huomioinnin niin luokkahuoneessa kuin etänä. Lisäksi kaksi tai useampi opettaja mahdollistaa erilaisten opetusstrategioiden ja pedagogisten menetelmien monipuolisen hyödyntämisen. Opintojaksot toteutetaan pääsääntöisesti muualla kuin oppilaitosten tiloissa, yleensä Yritystehtaalla. Tällä halutaan vaikuttaa opiskelijakokemukseen, tarjota yrittäjyyshenkinen työympäristö, mahdollistaa tutustuminen alueen yrittäjyyden sidosryhmiin sekä estää opintojaksojen leimaantumista vain yhteen oppilaitokseen.

Yhtenäiset käytännöt tasavertaistavat eri oppilaitosten opiskelijoita

EduFuturan yrittäjyysopintojaksot on jokaisen kolmen oppilaitoksen OPS-rakenteissa. Osaamistavoitteet on siis asetettu yhdessä ja vaativuustaso on vähintään EQF6. Näin ollen opiskelijan ristiinopiskelupisteet pystytään ahotoimaan (AHOT eli aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen) omassa oppilaitoksessa. Tämä varmistuu myös sillä, että opintojaksoilla on mukana opettaja jokaisen opiskelijan omasta oppilaitoksesta. Erityisen tärkeää ennakoiva ahotointi on, kun Gradian toteuttama “Luo oma kesäduunisi”- opintojakso ahotoidaan korkea-asteelle.

EduFuturan ristiinopiskelussa Gradian opiskelijat saavat EF yrittäjyysopintojen opintopisteet oman tutkintonsa lisäksi myös osaksi korkea-asteen opintoja. Näin he voivat suorittaa korkeakouluopintoja jo ammattikoulu- tai lukio-opintojensa aikana.

Jyväskylän yliopiston työelämäasiantuntija Reija Häkkinen ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun lehtori Suvi Salminen ovat kirjoittaneet laajemman artikkelin yrittäjyyden yhteisopettajuusmallista, joka julkaistaan myöhemmin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp