Terveisiä EduFuturan johtoryhmän kokouksesta 23.8.

Terveisiä EduFuturan johtoryhmän kokouksesta 23.8.

EduFuturan johtoryhmän syksyn ensimmäinen kokous järjestettiin 23.8. Jamkin Rajakadun kampuksen Kasvosalissa. Jyväskylän yliopiston uusi rehtori Jari Ojala osallistui ensimmäistä kertaa johtoryhmän kokoukseen.

Hallitusohjelmalla ei suuria vaikutuksia yhteistyöhön

Jo kesällä 14.6. pidetyssä johtoryhmän kokouksessa keskustelua herättänyt tuleva hallitusohjelma on nyt julkaistu ja oppilaitokset ovat perehtyneet siihen. Näillä näkymin korkea- tai toiselle asteelle ei kohdistu leikkauksia. Hallituksen budjettiriihi tuo vielä tarkennuksia ja muutoksia linjauksiin.

Katsaus yhteistyöhön Keski-Suomen hyvinvointialueen (HYVAKS) kanssa

Pasi Raiskinmäki antoi tilannekatsauksen EduFutura-oppilaitosten ja Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteistyöstä. EduFutura näyttäytyy hyvinvointialueelle yhtenäisenä ja hyvänä mahdollisuutena tehdä monipuolista yhteistyötä.

EduFutura/HYVAKS koordinaatioryhmän ensimmäinen epävirallinen tapaaminen oli 22.6. Tapaamisessa kuultiin alustavasti hyvinvointialueen tarpeista ja meneillään olevasta osaamisen kehittämisen tarpeiden kartoituksesta. EduFutura-yhteistyöstä esiteltiin uuden konseptin mukaiset kehittämisohjelmat ja projektit, erityisesti rakenteilla olevat työelämäpalvelumalli sekä Tulevaisuuden opetushoivakoti- Living Lab konsepti.

EF/HYVAKS koordinaatioryhmä nimetään ja ensimmäinen virallinen kokous sovitaan syyskuulle 2023. Koordinaatioryhmä suunnittelee ja kokoaa hyvinvointialueella tunnistettujen tarpeiden pohjalta operatiivista TKKIO yhteistyötä EduFutura oppilaitosten ja hyvinvointialueen kesken.

EduFutura budjetti 2024

Anu Tokila esitteli EduFuturan budjettia, josta on kuluvan vuoden heinäkuuhun mennessä käytetty vajaa kolmannes. Uudet kehittämisohjelmat ovat käynnistyneet hiljalleen ja syksyn aikana on odotettavissa enemmän kuluja projekteille, jolloin kuluvan vuoden toteumaksi odotetaan 80–90 % kokonaisbudjetista. Johtoryhmä hyväksyi vuoden 2024 yhteiseksi toimintabudjetiksi 540 000 euroa eli 180 000 euroa/organisaatio.

Lähetekeskustelu: Tutkintokoulutuksen profiili, selkeä työnjako ja opintotarjonnan strateginen kehittäminen

Minna-Maaria Hiekkataipale käynnisti lähetekeskustelun toteamalla, että pienellä alueella resursseja kannattaa käyttää viisaasti ja oppilaitosten ja alueen kilpailukykyä tulisi edistää yhteistyössä. Suomessa eri alueilla tehdäänkin jo laajaa yhteistyötä korkeakoulujen välillä.

Avaus herätti sekä kritiikkiä että innostusta. Toisaalta koettiin, että oppilaitosten tutkintojen rakenteet ja OPS-työskentely vaikeuttavat osaltaan yhteistyötä ja niiden yhteen sovittelu voi olla kankeaa. Pelätään myös, että opiskelijat voivat olla konservatiivisia ja hakeutua oman oppilaitoksen ja omien opiskelijoiden kursseille. Toisaalta taas tutkintoihin liittyvän tarjonnan yhtenäistämisellä päästäisiin todelliseen, aikaa ja resursseja aidosti säästävään yhteistyöhön, jota on tavoiteltu EduFuturan toiminnan alusta alkaen. Syvempää yhteistyötä tulisi kuitenkin rakentaa johtamisen, ei vapaaehtoisuuteen perustuvan innostuksen mukaan.

Johtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran 2.11.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp