Kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon voi yhdistää sujuvasti korkeakouluopintoja

Minna Oikari, Veera Roos, Sari Majala.

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon voi yhdistää sujuvasti korkeakouluopintoja

Kun Veera Roos aloitti kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon opiskelun Gradia Jämsässä, hän ei osannut arvata millaisen opintopolun tulisi tekemään: korkeakouluopintoja Jyväskylän yliopistossa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, aikataulutusta lapsiperheen ja opiskelun yhdistämisessä – ja monta onnistumisen tunnetta.

”Usein tulee fiilis,
että olen ylittänyt itseni!”

Gradian ammatilliseen koulutukseen voi yhdistää joustavasti korkeakouluopintoja.
   HOKS-keskustelussa rakennetaan opiskelijalle oma opintopolku opiskelijan tavoitteiden mukaisesti. Gradia Jämsän varhaiskasvatuksen opettaja Sari Majala viitoitti Veeralle tietä korkeakouluopintoihin.
   ”Olen itsekin yllättynyt, kuinka hyvin kaikki on sujunut. Luki- ja kirjoitusvaikeuteni eivät ole haitanneet opintoja. On tullut useita onnistumisen kokemuksia ja fiilis, että olen ylittänyt itseni”, Veera hymyilee.

Veera Roos viherseinän edessä.
Gradia Jämsän kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon opiskelija Veera Roos on yhdistänyt opintoihinsa joustavasti korkeakouluopintoja.

”Jos tulee vaikeuksia, niin opettajilta saa nopeasti apua.”

Veera lähti sote-polulle tekemään 30 opintopistettä amk-tason opintoja Jamkiin. Tämän lisäksi hän on tehnyt Oppiminen ja ohjaus -opintojaksot (2+3 op) Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa. Nämä opintojaksot olivat pilottikokeilu ryhmänohjausmallista.
   Kolmen lapsen äitinä Veera on tottunut tehokkaaseen aikataulutukseen. Korkeakoulujen itsenäinen opiskelu sopi hänelle hyvin. Veera huomasi jo opintojen alussa, että itsenäisen opiskelun päivä kannattaa viettää koululla kodin sijaan.
   ”Jos tulee vaikeuksia, niin opettajilta saa nopeasti apua. Esimerkiksi Gradian äidinkielen opettaja neuvoi esseiden kirjoittamisessa ja lähdeviitteiden käytössä. Meillä on myös hyvä ryhmähenki opiskelijoiden keskuudessa.”
   Kasvatus- ja ohjausalan monipuolisista opinnoista on ollut hyötyä niin työelämässä kuin omien lasten kanssa. Työssä oppimisen Veera on tehnyt Kaipolan päiväkodissa. Työkavereilta hän on saanut tsemppaavaa palautetta. Ammatillisen tutkinnon jälkeen Veera aikoo jatkaa opintoja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Nyt tehdyt korkeakouluopinnot ovat antaneet tuntumaa korkeakouluopiskeluun ja suuntaa urasuunnitelmiin.

Gradia ja Jyväskylän yliopisto kehittävät yhteistyötä kasvatusalan opinnoissa

Varhaiskasvatus tarvitsee osaajia. Työelämässä arvostetaan monipuolista opiskelutaustaa ja työkokemusta. Varhaiskasvatuslain muutos ohjaa jatkossa entistä enemmän korkeakouluopintojen suorittamiseen.  

Tämä oli taustalla, kun Gradia Jämsän kasvatus- ja ohjausala ja Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto lähtivät kehittämään tiiviimpää yhteistyötä.
   Ensimmäiseksi pilotoitiin kasvatustieteen perusopinnoista opintojaksot Oppiminen ja ohjaus, osat 1 ja 2, jotka noin 20 opiskelijan ryhmä opiskeli ryhmänohjausmallilla, osin lähiopetuksessa ja osin itsenäisesti. Opintojaksoon sisältyi kirjallisuuteen tutustumista, ryhmätöiden tekemistä, yhteistä keskustelua ja kirjallisen työn eli oppimistehtävän (esseen) kirjoittamista.

Opetusmateriaali avoimesta yliopistosta, opettajana Gradian opettaja

Opetusmateriaali tuli avoimesta yliopistosta, ja oppimisympäristönä oli yliopiston Moodle. Opettajana toimi Gradia Jämsän varhaiskasvatuksen tuntiopettaja Sari Majala. Sarin työparina avoimessa yliopistossa oli yliopistonopettaja Minna Oikari.
   Veera Roos oli yksi pilottiin osallistuneista opiskelijoista. Hän koki ryhmänohjauksen mielenkiintoiseksi ja antoisaksi. Opettajalta sai nopeasti vastauksia. Esseen hän lähetti Minnalle väliarviointiin ja sai opettajan kirjallisesta palautteesta vinkkejä työn jatkamiseen.
   ”Välipalautteen antaminen on antoisaa myös minulle, koska on tärkeää auttaa opiskelijoita oppimistehtävän kirjoittamiseen liittyvissä pulmissa jo opintojen alkuvaiheessa, jotta opintojen aloittaminen ei tuntuisi liian vaikealta”, yliopistonopettaja Minna Oikari kertoo.
   Yhteistyöstä kasvatus- ja ohjaussalan opinnoissa tuli niin hyvä kokemus, että Gradia ja avoin yliopisto aikovat jatkaa ja laajentaa sitä jatkossakin.

EduFutura Jyväskylä on Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston yhteistyömalli, joka mahdollistaa ristiinopiskelun EF-oppilaitosten välillä. EduFutura-opiskelu on maksutonta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp