Säveliä Suomalaiselta musiikkikampukselta

Uusiin tiloihin ensi vuoden alussa

suomalaisen musiikkikampuksen laajennuksen havainnekuva, rakennus

Viimeinen reilu vuosi on ollut Suomalaisella musiikkikampuksella aikamoista myllerrystä. Pitkäkadun laajennuksen lisäksi keväisten konserttien yleisörajoitukset ovat tehneet elävän musiikin kokemisesta haastavaa. Musiikkikampus ei kuitenkaan ole hiljentynyt, ja tänä syksynä onkin ollut erityisen hienoa kuulla työpäivän lomassa taas elävää soittoa kampuksen luokissa ja saleissa.

Myös tuleva alkuvuosi on Musiikkikampuksella monin tavoin poikkeuksellinen. Pitkäkadun työmaa valmistuu, ja tammikuusta eteenpäin Gradian ja JAMKin musiikin opiskelijat ja henkilökunta elävätkin arkeaan saman katon alla.

Uuden talon haltuunottoa juhlistetaan helmikuussa, kun maailmanensi-iltansa saa vuosikymmeniä kadoksissa ollut, vain 16-vuotiaana kuolleen säveltäjälupaus Heikki Suolahden säveltämä Uponnut kaupunki, jonka ympärille rakennetaan Musiikkikampuksen tiloja ja toimintaa esittelevä monitaiteinen esitys. Ajan mukaisesti erilaiset etäkokemisen muodot ja virtuaalisuus on otettu työryhmissä jo suunnitteluvaiheessa huomioon.

Uponnut kaupunki on esimerkki Suomalaisella musiikkikampuksella vuosittain järjestettävästä isosta produktiosta, joka on perinteisesti ollut vuorovuosin ooppera tai musikaali. Näissä yhteisissä ponnistuksissa hienointa on se, että ne eivät yhdistä vain musiikin opiskelijoita ja opettajia eri oppilaitoksista, vaan myös esimerkiksi lavastus, puvustus, tekniikka ja markkinointi toteutetaan pitkälti opiskelijalähtöisesti. Tuotannot törmäyttävät laajasti eri alojen osaajia eri oppilaitoksista, ja opiskelijat pääsevät tekemään oman alansa opintoja aidosti monialaisissa produktioissa.

Tuotantojen ja tapahtumien yhteistyökumppaneina toimivat usein pienet paikalliset yritykset, harrastajateatterit sekä suuret toimijat, kuten Jyväskylän kaupunginteatteri ja Jyväskylä Sinfonia. Verkottuminen ja monialainen yhteistyö ovatkin taide- ja kulttuurialalla työskentelyn lähtökohtia, joihin myös oppilaitokset panostavat. Musiikkikampukselta työelämään auenneet väylät ovat sittemmin työllistäneet monia kampuksen entisistä ja nykyisistä opiskelijoista.

Monialainen yhteistyö on ollut Musiikkikampuksen voimavara jo pitkään. Parhaillaan toimintaa tehdään yhä järjestelmällisemmäksi, kun Uponneeseen kaupunkiin tuotetaan markkinointimateriaalia EduFuturan projektinhallinnan opintojakson muodossa.

Opiskelijat eri oppilaitoksista ja eri aloilta työstävät viestinnän ja markkinoinnin tehtäviä ja tutustuvat samalla yleisesti projektien rakenteisiin, kulkuun ja raportointiin. Samalla pilotoidaan verkkopohjaista projektinhallinnan työkalua, jota voidaan jatkossa hyödyntää entistä paremmin monialaisten projektien ohjaamisessa ja toteuttamisessa.

Töitä on paljon tehtävänä, mutta uusia tiloja ja helmikuussa siintävää ensi-iltaa kohti on hyvä kulkea käytävillä taas kaikuvan musiikin innoittamana.

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Kirjoittaja:

Mies kyykyssä osoittaa käsillä ylös

Mikael Minkkinen

Mikael Minkkinen toimii EduFuturan tuottajana Suomalaisella musiikkikampuksella. Hän on myös Jyväskylän yliopiston alumni.