EduFutura-webinaari 31.3.2020: Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen korkeakouluissa

EduFutura webinaarin Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen korkeakouluissa otsikkokuva.

EduFutura-webinaari 31.3.2020: Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen korkeakouluissa

EduFutura Jyväskylä järjesti 31.3.2020 webinaarin Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen korkeakouluissa. Webinaarin asiantuntijoiden puheenvuoroissa perehdyttiin erityisesti siihen muutokseen, joka tapahtuu, kun korkeakouluissa otetaan käyttöön uudet osaamisperustaiset opetussuunnitelmat.

Jyväskylän yliopiston opintopäällikkö Niina Simanainen esitteli yliopiston aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen (AHOT) periaatteita, jotka tulevat voimaan 1.8.2020.

Yliopettaja Sirpa Tuomi kuvasi JAMKin prosessia 3-osaisella kaaviolla. Osaamisen tunnistaminen lähtee käyntiin, kun opiskelija tunnistaa osaamistaan ja vertaa sitä moduulin tai opintojakson osaamistavoitteisiin. Lehtori Annu Niskanen Ammatillisesta opettajakorkeakoulusta korosti aiemmin hankitun osaamisen (ahot) ja opinnollistamisen prosessien joustavaa yhdistämistä osaksi opiskelijan oppimispolkua.

Lisäksi kuultiin useita case-esimerkkejä ja käytiin vilkasta keskustelua chatissa. Webinaarissa oli parhaimmillaan yli 70 osallistujaa ja vaikka mentiin yliajalle, vielä yli 40 osallistujaa oli linjoilla webinaarin päättyessä. EduFuturan koulutussuunnittelija Outi Ruusuvirta-Uuksulainen johdatti webinaarin sujuvasti läpi ja kommentoi nauhotteessa myös chat-keskustelua, joka ei videotallenteella näy.

Gradian kehittämisasiantuntija Merja Salminen tiivisti osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen chatisssa hienosti: ”Työelämän murroksessa oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen on yhä tärkeämpi työelämätaito, ammatillisesta identiteetistä siirrytään osaamisidentiteettiin. Hyvä siis, että tätä taitoa kannustetaan oppimaan opintojen aikana.”

EduFuturan johtoryhmä vahvistaa kokouksessaan 7.4.2020 Osaamisen tunnistamisen ja tunnistamisen periaatteet EduFutura Jyväskylän oppilaitoksissa. Tämän jälkeen ne julkaistaan mm. EduFuturan verkkosivuilla.

Tästä linkistä EduFutura-webinaarin Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen korkeakouluissa webinaarin videotallenne ja esitykset.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp