Tällä viikolla tuntumaa korkeakouluopintoihin!

Riiko Karppinen, Elizaveta Komarova ja Lauri Aho katsovat tietokonetta.

Tällä viikolla tuntumaa korkeakouluopintoihin!

Opi ohjelmoimaan (1 opintopiste). Kurssi johdattaa sinut ohjelmoinnin maailmaan. Opit ohjelmoinnin perusteita yhdellä suosituimmalla ohjelmointikielellä Pythonilla. Teemme konsoliohjelmia käyttäen yleisimpiä algoritmeja ja tietorakenteita. Kurssi on osa Jamkin tieto- ja viestintätekniikan insinööritutkintoa.

Miltä kuulostaisi tehdä tällainen opintosuoritus lukion kakkosella? Schildtin lukion Lauri Aho, Riiko Karppinen ja Elizaveta Komarova sen tietävät, sillä he osallistuvat Opi ohjelmoimaan -opintojaksolle osana Keski-Suomen korkeakouluviikkoa.

Mielenkiintoinen viikko tutustua korkeakouluopiskeluun

”Ei ole ollut vaikeaa”, huikkaa Lauri. Elizaveta ja Riiko ovat samaa mieltä. Jos on ollut kysyttävää, niin apua on saanut opettajalta tai muilta kurssille osallistuvilta. Kurssiin kuuluvat tehtävät ovat sujuneet ongelmitta.
   Elizaveta, Lauri ja Riiko ovat kiinnostuneita ohjelmoinnista ja kokeilleet sitä harrastusmielessä jo aiemmin. Tähän oli haettu vinkit YouTube-videoista, mutta nyt Opi ohjelmoimaan -kurssilla ja käytännön harjoitusten kautta on tullut uutta hyödyllistä tietoa. 
   He uskovat, että koodauksen osaaminen on tärkeä taito tulevaisuuden työelämässä.
   Ensimmäiset kaksi päivää Korkeakouluviikolla seurataan opetusta ja demoja virtuaalisesti luokassa. Loput kolme päivää on itsenäistä opiskelua. Yhden opintopisteen korkeakoulusuoritus sisältyy lukio-opintoihin.
   Korkeakouluviikko on ollut erilainen kuin normiviikko lukiossa; mielenkiintoinen ja antanut tuntumaa, millaista on opiskella korkeakoulussa. Elizaveta muistelee, että vuosi sitten lukion ykkösellä myös Työelämäviikko oli kiva kokemus.
  Korkeakouluviikon tarjonnasta Riikolle ja Elizavetille oli heti selvää, että he valitsevat ohjelmointikurssin. Lauria kiinnosti myös 3D-tulostus, robotiikka ja peliaudio. Korkeakouluviikko kuuluu Gradia-lukioiden opetussuunnitelmaan, mutta sen lisäksi kaikilla Gradian opiskelijoilla on mahdollisuus tehdä korkeakouluopintoja Jamkissa ja Jyväskylän yliopistossa koko opiskeluajan. Tämän ristiinopiskelun mahdollistaa EduFutura-yhteistyö.

Riiko Karppinen, Elizaveta Komarova ja Lauri Aho katsovat tietokonetta.
Schildtin lukion Riiko Karppinen, Elizaveta Komarova ja Lauri Aho tekevät korkeakouluviikolla Jamkin Opi ohjelmoimaan -opintojakson.

Gradia-lukioissa pilotoitiin vuosi sitten Työelämä- ja Korkeakouluviikkoa, joista on nyt tullut pysyvä osa lukio-opintoja. Lukion ykkösellä tutustutaan työelämään työpaikalla tai virtuaalisesti ja tehdään Jamkin InnoFlash-opintojakso. InnoFlashissa ratkotaan tiimeissä yritysten antamia haasteita.

Gradia-lukiot osallistuvat Keski-Suomen korkeakouluviikkoon, jossa lukion kakkoset tekevät yhden opintojakson Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän yliopiston tai Humanistisen ammattikorkeakoulun opinnoista. Korkeakouluviikossa on mukana 12 lukiota ja yli 1000 opiskelijaa.

Mikä on kiinnostanut erityisesti Keski-Suomen korkeakouluviikolla?

  • Jamkin tarjonnasta suosituimpia opintojaksoja olivat Johdanto sosiaali- ja terveysalalle sekä Markkinoinnin ytimessä.
  • Jyväskylän yliopiston tarjonnasta suosituimpia opintojaksoja olivat Johdatus liikunta- ja terveystieteisiin sekä psykologian opintojakso Ihmismielen salat.
  • Humanistisen ammattikorkeakoulun opinnoista erityisesti viittomakieli ja kulttuurituotanto kiinnostivat lukiolaisia.

Suomalaisten koulutustason nostamista tavoitellaan vuoteen 2030 mennessä siten, että korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuus nousee 25–34-vuotiaiden ikäluokassa 50 prosenttiin (nyt 41 prosenttia). 

EduFutura Jyväskylä on Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston yhteistyömalli, joka mahdollistaa ristiinopiskelun EduFutura-oppilaitosten välillä. EduFuturan ristiinopiskelun opintotarjottimella on yli 200 opintojaksoa, joista yli 100 on tarjolla toisen asteen opiskelijoille. EduFutura-yhteistyöllä luodaan sujuvia siirtymiä toiselta asteelta korkea-asteelle; opiskelija pääsee tutustumaan ja tekemään korkeakouluopintoja jo lukiossa ja ammatillisten opintojen aikana. 

Keski-Suomen korkeakouluviikko 25. – 29.4.2022.
Mukana 12 lukiota ja yli 1000 opiskelijaa!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp