Korkeakouluopintoja voi tehdä joustavasti jo lukiossa

Tyttö ja poika.

Korkeakouluopintoja voi tehdä joustavasti jo lukiossa

Jyväskylän Lyseon lukion Elisa Vasara ja Schildtin lukion Aapo Heiska ovat tehneet korkeakouluopintoja lukio-opintojen aikana. Heitä innostivat tutustuminen alaan ja korkeakouluopiskeluun sekä oman osaamisen syventäminen. Elisa ja Aapo kertoivat kokemuksistaan Gradia-lukioiden EduFutura Road Show´ssa.

Elisa innostui biologisesta kemiasta

IB-linjalla opiskeleva Elisa sai opolta vinkin, että korkeakouluopintoja voi tehdä jo lukiossa. Hän suoritti Jyväskylän yliopistossa Biologisen kemian (2 opintopistettä, orientoivat opinnot), koska halusi tutustua alaan ja korkeakouluopiskeluun.

Miten sait korkeakouluopinnot mahtumaan kalenteriisi?
”Verkkokurssi oli joustava ja käytin opiskeluun esimerkiksi hyppytunteja. Sain käyttää aikaa omaan tahtiin ja pystyin hyödyntämään minulle sopivia opiskelumetodeja. Tietysti vaatii ajanhallintataitoa ja itsekuria, että opinnot saa tehtyä, mutta sain samalla käsityksen siitä, millaista on opiskella korkeakoulussa.”

Millaista verkko-opiskelu oli käytännössä?
”Verkko-opiskelussa käytettiin aineisto- ja tietolähteitä, tehtiin käytännön tehtäviä ja harjoituksia ja tiiviiseen tahtiin myös pienempiä tenttejä, jotka auttoivat testaamaan omaa osaamistani. Kurssiin kuului myös vertaisarviointeja. Toiset kurssilaiset antoivat palautetta tutkielmaesseestäni ja samalla pääsin itsekin lukemaan muiden esseitä.”

Tarvitsitko ja saitko apua opintoihisi?
”Opiskelu oli pitkälti itsenäistä opiskelua verkossa, mutta tarvittaessa sain apua opettajalta tai lukion opettajalta/opolta. Ei tarvinnut jäädä yksin, jos tuli ongelma. Tein kurssin lukion ykkösen keväällä, jälkeen päin ajateltuna se olisi ollut parempi lukion kakkosvuodelle.”

Mitä onnistumisia sait ja suositteletko muille lukio-opiskelijoille korkeakouluopintoja?
”Sain lisätietoa alasta ja syvensin osaamistani. Siitä oli hyötyä myös lukio-opintoihin. Suosittelen ilman muuta kaikille, jotka ovat kiinnostuneita korkeakouluopiskelusta ja suunnittelevat jatkavansa korkeakoulussa lukion jälkeen.”

Elisan suorittama Biologinen kemia (2 opintopistettä) on Jyväskylän yliopiston orientoiva opinto. Orientoivat opinnot on suunnattu erityisesti toisen asteen opiskelijoille. Orientoivissa opinnoissa (1-2 op) pääset tutustumaan erilaisiin aloihin ja siihen millaista korkeakouluopiskelu on. Orientoivat opinnot ovat pääsääntöisesti verkko-opintoja.

Katso Elisan haastattelu kokonaan: https://www.youtube.com/watch?v=mAiXQ5biFG8
Lue lisää orientoivista opinnoista: https://edufutura.fi/opiskelijalle/lukiolaiselle/orientoivat-opinnot/
EduFutura-ristiinopiskelun opintotarjotin: www.edufutura.fi/opintotarjotin

Aapo laajensi harrastustaan korkeakouluopinnoilla

Aapo Heiska on Schildtin lukion toisen vuoden opiskelija. Ohjelmointi ja it-ala kiinnosti Aapoa jo entuudestaan, joten hän löysi EduFuturan opintotarjottimelta sopivasti Jyväskylän yliopiston Ohjelmointi 1 -opintojakson.

Oliko ilmoittautuminen opintoihin helppoa?
”Katsoin sopivia opintoja EduFuturan nettisivujen opintotarjottimelta. Menin opon luokse, mietittiin lukio-opintoihin sopivaa aikataulua ja tehtiin ilmoittautuminen. Helposti meni.”

Millaista oli käytännön opiskelu?
”Olisin halunnut lähiopetukseen, mutta koronan takia lähiopetus muuttui verkkoon. Luennot striimattiin nettiin. Demot, läksyt ja materiaalit oli netissä. Ei tarvinnut lukea kirjoista mitään.”

Mihin vaiheeseen lukio-opintoja korkeakouluopinnot sopivat sinun mielestäsi parhaiten?
”Uskoisin, että orientoivat opinnot mahtuvat täyteenkin lukujärjestykseen. Jos tekee laajempia opintoja tai vaikkapa avoimen IT-väylää, niin sitten täytyy putsata kalenteria ja saada enemmän aikaa korkeakouluopinnoille. Kannattaa varata riittävästi aikaa, niin ei tule turhaa stressiä. ”

 Tukevatko korkeakouluopinnot tulevaisuudensuunnitelmiasi ja lukio-opintojasi?
”Kyllä todellakin. Ennen kurssia minulla oli vahva intuitio, että haluan it-alalle, mutta kurssilla ollessa tuli ajatus, että en ehkä haluakaan pelkästään tietokonehommia. Kokonaisvaltaisesta yleistiedosta on hyötyä muissa lukio-opintoissa.”

 Suositteletko korkeakouluopintoja muillekin lukiolaisille?
”Minusta näitä ei kannata ajatella opiskeluna tai läksyinä, vaan harrastuksen kautta. Vaihtoehtoja on paljon. Mikä tuntuu, että itseä kiinnostaa, niin todennäköisesti löytyy EduFuturan opintotarjottimelta.”

EduFuturan ristiinopiskelun opintotarjottimella on lähes 100 korkeakoulujen opintojaksoa, joita toisen asteen opiskelijat voivat tehdä. Orientoivien opintojen lisäksi voi suorittaa samoja opintoja, joita korkeakoulujen tutkinto-opiskelijat tekevät. Aapo hyödynsi tätä mahdollisuutta.

Katso Aapon haastattelu kokonaan: https://youtu.be/K_I6a4nU9SU
Lue lisää korkeakouluopiskelusta: https://edufutura.fi/opiskelijalle/lukiolaiselle/muut-korkeakouluopinnot-toisen-asteen-opiskelijalle/
EduFutura-ristiinopiskelun opintotarjotin: www.edufutura.fi/opintotarjotin

EduFutura Road Show´t

EduFutura Road Show´t järjestetään syys- ja kevätlukukaudella lukio- ja ammattiopiskelijoille, tällä hetkellä virtuaalisesti. Road Show´ssa on tietoiskuja EduFutura-korkeakouluopinnoista ja opiskelijoiden kokemuksia korkeakouluopinnoista. Gradia-lukioiden EduFutura Road Show´hun 10.3.2021 osallistui lähes 1000 opiskelijaa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp