Hedda ja Iida saivat EF-ristiinopiskelusta ammatillista tukea Xerxes-oopperaan

Hedda Ohls ja Iida Kattelus

Hedda ja Iida saivat EF-ristiinopiskelusta ammatillista tukea Xerxes-oopperaan

Musiikkipedagogiopiskelijat Hedda Ohls ja Iida Kattelus astuvat lavalle ensi huhtikuussa Suomalaisen musiikkikampuksen Xerxes-oopperassa. Italian kielen tulkinta on hiottava ammattimaiseksi. Siihen he saivat mahdollisuuden EduFutura-ristiinopiskelun kautta.  

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogeiksi opiskelevat Iida Kattelus ja Hedda Ohls aloittivat viime keväänä Jyväskylän yliopiston Italia kulttuurin kielenä -opintojakson (5-10 opintopistettä). EduFutura-ristiinopiskelu antaa mahdollisuuden valmistautua oopperarooliin jo vuosi ennen ensi-iltaa.
   Yliopiston lehtorin Giuseppe La Grassan lempeän auktoriteetin johdattamana he saavat ohjausta italian kielen ääntämiseen ja tulkintaan oman roolinsa näkökulmasta. Giuseppe on luvannut tulla seuraamaan oopperan harjoituksia, joten yhteistyö jatkuu, vaikka virallisesti kurssi on suoritettu.
   EduFutura Jyväskylä on Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian yhteistyömalli, joka mahdollistaa ristiinopiskelun EF-oppilaitosten välillä. Suomalainen musiikkikampus on yksi EduFuturan kärkialoista.

EF-yhteistyötä joustavasti opiskelijan tarpeisiin

Oopperalaulajan on tärkeä hallita fonetiikka, erityisesti italian ja saksan kielen fonetiikka. Xerxes-oopperassa on aarioiden lisäksi paljon resitatiivisia osuuksia. Resitatiivi on puheenomaista laulua, joka kuljettaa juonta eteenpäin. Aaria on yhden hahmon soololaulu, jossa käsitellään ajatuksia/tunnetta.
   ”Saimme räätälöidyn, yksilöllisen opetuksen, joka tukee ammatillista kehitystämme. Opinnot sovitettiin joustavasti aikatauluihimme. Tällaista EduFutura-yhteistyötä oppilaitosten välillä nimenomaan tarvitaan”, sanovat Hedda ja Iida. 
   Kurssin suorittaminen on tukenut myös musiikkipedagogiikkaopintoja, vaikka molemmilla on tähtäimessä jatko-opinnot ja siitä edelleen klassisen laulajan ammatti.
Miten olisitte valmistautuneet, jos italian kielen opintojaksoa ei olisi ollut?
   ”Hyvä kysymys! Saamme omilta opettajiltamme teoreettista opetusta, mutta muuten olisimme olleet itse hankitun tiedon ja ohjeiden varassa. Mahdollisuus yliopiston italian kielen opintoihin oli todella merkittävä.”
   Xerxes-oopperassa yhteistyö toimii monensuuntaisesti; yliopiston opiskelijat ovat omissa italian opinnoissaan suomentaneet Xerxes-oopperan libreton. Kun teksti on suomennettu, esiintyjät pystyvät vahvemmin sisäistämään tekstin. Oopperan yleisönäytöksissä käännös heijastetaan videoseinälle.
   Iida ja Hedda kannustavat syventämään entisestään ristiinopiskelua EduFutura-oppilaitosten välillä. Iida on jatkanut opintoja yliopistossa myös italian suullisen kielen kurssilla.
Entä oliko ristiinopiskelussa hankaluuksia?
   Ei niinkään yllätys, että ainoat hankaluudet liittyivät opintojärjestelmiin (Sisu).
Laajamittaista EduFutura-ristiinopiskelua on takana yksi lukuvuosi. Kehitämme koko ajan opintotarjontaa, ristiinopiskelun prosesseja ja opintohallinnon järjestelmiä. Uutinen EduFuturan ristiinopiskelun lukuvuodesta 2020-2021.

Xerxes-ooppera ensi-iltaan ensi keväänä

Suomalaisella musiikkikampuksella on perinteisesti vuorovuosin tuotettu monialaisena yhteistyöproduktiona musikaali tai ooppera. Ensi vuonna 2022 on oopperan vuoro. Uuden upean Siltasalin lavalla esitetään Georg Friedrich Händelin (1685-1759) säveltämä ooppera Xerxes.
   Xerxes-ooppera vastaa täysin ammattituotantoa. Produktiossa mukana oleville opiskelijoille se on ainutlaatuinen mahdollisuus saada aitoa työelämäkokemusta.
   Ohjaajaksi saapuu oopperakentällä laajalti ansioitunut Ville Saukkonen. Orkesterina toimii Musiikkikampuksen oma Campus Sinfonietta, jota johtavat kapellimestari Jonas Rannila sekä tämän ohjauksessa musiikkipedagogiopiskelija Jooa Sotejeff-Wilson. Lavastus ja puvustus ovat Reeta Tuoresmäen käsialaa. Xerxes-oopperan ensi-ilta 28.4.2022. Katso lisätietoja Suomalaisen musiikkikampuksen nettisivuilta.

Hakijan päivä JAMK & JYU 12.11.2021

Tule tutustumaan, millaista on opiskella Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja Jyväskylän yliopistossa ja millainen tulevaisuuden osaaja sinusta voi tulla! 

Hakijan päivä JAMK

Mitä ammattikorkeakouluopiskelu on? Miten JAMKiin haetaan ja milloin? Mistä tietää, mikä voisi olla oma juttu? Mikä ihmeen JAMKO?

Hakijan päivä pe 12.11.2021, katso ohjelma tarkemmin JAMKin tapahtumasivulta.

Poika ja tyttö.

Hakijan päivä Jyväskylän yliopisto

Millainen tulevaisuuden osaaja  sinusta tulee? 
Osallistu Jyväskylän yliopiston Hakijan päivään ja
löydä tulevaisuuden osaamisesi!

Hakijan päivä pe 12.11.2021, katso ohjelma tarkemmin Jyväskylän yliopiston tapahtumasivulta.

Joukko opiskelijoita.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp